Teszt bejegyzés

A nő a biológiai értelemben vett nőnemű felnőtt ember elnevezése, szemben a hímnemű felnőtt emberrel, a férfival.

Jogi értelemben nő az, akit a külső nemi jellege alapján, születésekor nőnek (leánynak) anyakönyveztek.

Az ivart meghatározó rendszert X–Y , amelyet megtalálunk mind az embernél, mind a többi emlősnél, a nők két hasonló gonoszómával (XX) rendelkeznek.

A genderelmélet szerint a nőkre jellemző társadalmi nemi szerepek a meghatározóak a nőiség azonosításában a biológiai meghatározottságot erősítve vagy azzal szemben.

A genderelmélet hívei szeretnék, ha az elnevezés vonatkozna még transz nőkre (akiknek születéskor kijelölt neme férfi, de önazonosságuk szerint nők), illetve interszex egyedekre. – A leggyakoribb interszexuális állapotban női kromoszómakészlet (46,XX) és petefészkek mellett férfi megjelenésű külső nemi szervek jellemzőek. Ennek oka a nőként fejlődő magzatot ért, túlzott mértékű (kívülről bevitt, vagy a szervezet kóros eltérései miatt termelődött) férfi nemi hormon hatása.

A feminizmus – a genderelmélettel ellentétben – tagadta, hogy lennének társadalmi nemi szerepek, minden tekintetben egyenjogúságot hirdetett a férfi és női társadalmi, gazdasági és kulturális szerepek tekintetében.

Forrás: Wikipédia

Bejegyzés megosztása:

További bejegyzések:

Teszt bejegyzés 2

A női klimax a tüszőhormon-termelés csökkenésével, majd teljes megszűnésével jár együtt (menopauza). A petefészkek öregedése, ebből következően a petesejtek mennyiségének fokozatos csökkenése teljesen természetes és

Teszt bejegyzés

A nő a biológiai értelemben vett nőnemű felnőtt ember elnevezése, szemben a hímnemű felnőtt emberrel, a férfival. Jogi értelemben nő az, akit a külső nemi